Δήμος Ρεντίνας

dimos rentinas

Δήμος Ρεντίνας

Μακεδονικά Τέμπη: Εκεί που το μυαλό σε ταξιδεύει…

…το πιο όμορφο ταξίδι σε περιμένει. Σ’ έναν τόπο μαγευτικό και ειδυλλιακό. Προικισμένο με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές και ιστορία μακραίωνη. Στα Μακεδονικά Τέμπη, το όνειρο αποκτά υπόσταση.
Πανέμορφη περιοχή!

Εκεί που το βουνό σμίγει με τη θάλασσα. Εκεί που ο ήλιος βγαίνει δειλά και νυσταγμένα κάθε ανατολή και κουρασμένος χάνεται κάθε που σουρουπώνει στο βαθύ γαλάζιο, συναντάμε τα Μακεδονικά Τέμπη του Δήμου Ρεντίνας. Πρόκειται για έναν τόπο με μοναδική φυσική ομορφιά, όπου συνδυάζονται αρμονικά το βουνό, η θάλασσα, η λίμνη και το ποτάμι.

Προσφέρει μια ανεπανάληπτη εικόνα στα μάτια του επισκέπτη, έχοντας να παρουσιάσει τις όμορφες ακρογιαλιές του Στρυμονικού, το καταπράσινο ορεινό τμήμα του Άνω Σταυρού, το υγροτοπικό σύμπλεγμα της λίμνης Βόλβης και του ποταμού Ρήχειου.

Μακεδονικά Τέμπη ή Στενά της Ρεντίνας

Τα Μακεδονικά Τέμπη ή τα Στενά της Ρεντίνας, όπως αλλιώς αποκαλούνται, βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της λίμνης Βόλβης, στο στενό πέρασμα που δημιουργούν οι ακτές της και οι παρυφές του Χολωμόντα και των Κερδυλίων.

Εκεί συναντάμε ένα στενό πέρασμα, αλλά ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα. Αυτό το στενό πέρασμα εξυπηρετούσε στρατεύματα, ταξιδιώτες, εμπόρους από την εποχή της καθόδου του Ξέρξη και του ανταγωνισμού μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών για την κατάκτηση της Αμφίπολης και του χρυσοφόρου Παγγαίου.

Τα Μακεδονικά Τέμπη οφείλουν την ύπαρξή τους στα φυσικά φαινόμενα. Και συγκεκριμένα, στα υπερχειλίζοντα νερά της λίμνης Βόλβης, που, για να βρούνε διέξοδο στο Στρυμονικό κόλπο, τροφοδοτούσαν το ποταμό Ρήχειο και στην πορεία τους -με το πέρασμα των χρόνων- δημιούργησαν αυτή την ειδυλλιακή εικόνα των Μακεδονικών Τεμπών.

Η έκτασή τους φτάνει τα 8 χιλιόμετρα. Ανάμεσά τους κυλά ο Ρήχειος ποταμός, τον οποίο κυκλώνουν άγρια βράχια, που περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση, και δημιουργεί στις όχθες του ένα ονειρικό παραποτάμιο δάσος. Οι πυκνές φυλλωσιές από τα αιωνόβια πλατάνια, οι ιτιές και οι φτελιές δημιουργούν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Σ’ αυτό τον επίγειο παράδεισο βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα του δάσους και πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως οι σταυραετοί, το ξυλοφάγο σκαθάρι και η σαρκοβόρα μάντις.

Σταυρός: γραφικός οικισμός και παραθεριστικό θέρετρο

Σε μικρή απόσταση από τα Μακεδονικά Τέμπη βρίσκεται ο οικισμός του Σταυρού. Πρόκειται για έναν παλιό προσφυγικό οικισμό, που χάρη στις φυσικές ομορφιές του έχει μετατραπεί σε κοσμοπολίτικο παραθεριστικό κέντρο από τη δεκαετία του1960.

Διαθέτει υπερσύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις και πολυτελή ξενοδοχεία, που εξασφαλίζουν μια ευχάριστη διαμονή. Είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, που συνδυάζει το καταπράσινο και γαλήνιο φυσικό περιβάλλον με την ένταση της νυχτερινής ζωής.

Η διαμονή μπορεί να γίνει σε ξενοδοχεία που παρέχουν όλες τις ανέσεις ή σε οργανωμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι επιλογές στον τρόπο διασκέδασης ποικίλλουν.

Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στα παραθαλάσσια καφέ, να γευθείτε τα παραδοσιακά μεζεδάκια στις ψαροταβέρνες της περιοχής και να ξεφαντώσετε μέχρι πρωίας στα μπαράκια υπό τους ήχους ελληνικής ή ξένης μουσικής. Κατά την επίσκεψή σας στο Σταυρό επισκεφθείτε το ειδυλλιακό Πλατανόδασος.

Βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα και καλύπτει μια έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, κατάφυτη από αιωνόβια πλατάνια. Είναι ένας ιδανικός τόπος για εκδρομή. Στην περιοχή, που έχει αξιοποιηθεί τουριστικά , λειτουργούν αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και εγκαταστάσεις γηπέδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close