ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

δυτικη μακεδονια

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η Δυτική Μακεδονία, με συνεχή κατοίκηση από τα Παλαιολιθικά Χρόνια, ήταν από τον 7ο π.Χ. αιώνα το βασίλειο της Άνω Μακεδονίας και αποτελούνταν από τα κρατίδια της Ελίμειας (Κοζάνη – Γρεβενά) με κέντρο την Αιανή, της Ορεστίδας (Καστοριά) με κέντρο το Άργος, της Λυγκηστίδας (Φλώρινα) με κέντρο την Ηράκλεια, της Εορδαίας (Πτολεμαϊδα) και των κρατιδίων της Δερριόπιδας και της Πελαγονίας, που σήμερα ανήκουν στη Γιουγκοσλαβία.

Γύρω στον 4ο π.Χ. αιώνα η Άνω Μακεδονία ενώνεται με το Μακεδονικό κράτος του Φιλίππου του Β΄ και ακολουθεί η ένδοξη τύχη του. H Ρωμαϊκή κατοχή (168 π.Χ. – 395 π.Χ.) επιφυλάσσει νέα οικονομική ανάπτυξη χάρη στη δημιουργία της Εγνατίας Οδού, που ένωνε τη Ρώμη μέσω της Αππίας Οδού με την Ανατολή.

Τη φροντίδα της Βυζαντινής περιόδου μας υπενθυμίζουν τα βυζαντινά κάστρα, τα τείχη και οι εκκλησίες στα Σέρβια, στη Καστανιά, στη Καστοριά.

Η Τουρκοκρατία (1393 – 1912) και οι διωγμοί ανάγκασαν τους χριστιανούς να εγκαταλείψουν τα εύφορα πεδινά και να καταφύγουν στα ορεινά ιδρύοντας νέες πόλεις όπως τα Γρεβενά, η Κλεισούρα, η Βλάστη, το Βογατσικό, η Σαμαρίνα.

Εκεί ανέπτυξαν τη βιοτεχνία, το εμπόριο, κι έφτιαξαν νέα αστικά, εμπορικά κέντρα: την Καστοριά, τη Σιάτιστα, το Τσοτύλι, την Κοζάνη, και άλλα.

Δημιούργησαν ακμαίες παροικίες στη Δύση, επηρεάστηκαν από τα κινήματα του Διαφωτισμού κι έφεραν τις ιδέες της Φιλικής Εταιρείας στη Μακεδονία.

Η απελευθέρωση και η ένταξη στην Ελλάδα ήλθε το 1912 με το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα. Στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας γράφτηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Η περιοχή που σήμερα  ορίζεται ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι ο ευλογημένος  τόπος όπου για 10.000 χρόνια ο άνθρωπος ζει και δημιουργεί σε ένα περιβάλλον απόλυτης φυσικής αρμονίας.

Οι λίμνες και τα ποτάμια της αποτελούν το 70% των επιφανειακών νερών της Ελλάδας, ο ορεινός όγκος της Βόρειας Πίνδου και το οικοσύστημα των Πρεσπών προστατεύουν τα πιο σπάνια είδη άγριων ζώων και πουλιών της Ευρώπης, ενώ οι οργανωμένες ανθρώπινες κοινότητες είχαν αναπτύξει υψηλό βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο από τα Αρχαϊκά ήδη χρόνια.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί σήμερα ένα παράδεισο εναλλακτικού τουρισμού. Με τρία χιονοδρομικά κέντρα, ποτάμια, λίμνες, πλαγιές, χαράδρες, όμορφα ορεινά χωριά και πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

Εδώ θα βρείτε χώρο για σκι, ράφτιγκ, καγιάκ, κολύμπι, ψάρεμα, κωπηλασία, πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, αιωροπτερισμό, παρακολούθηση πουλιών, φωτογράφιση, κυνήγι, και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Κυρίως όμως θα βρείτε και θα γνωρίσετε όμορφους και καλόκαρδους ανθρώπους που οργανώνουν πανηγύρια και εκδηλώσεις με αυθορμητισμό και πραγματικό κέφι, ανθρώπους που αγαπάνε τις αρκούδες και την άγρια ζωή, ανθρώπους που γνωρίζουν, συντηρούν και σέβονται την ελληνική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, ανθρώπους που ξέρουν να ζούν με τους γείτονές τους σε περιβάλλον απόλυτης φιλικής αρμονίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close