Κωνσταντινούπολη- Η Αιώνια, μυστήρια και ατμοσφαιρική πόλη

κωνσταντινουπολη

Κωνσταντινούπολη- Η Αιώνια, μυστήρια και ατμοσφαιρική πόλη

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια άκρως ιστορική αλλά οικεία πόλη, καλώντας σε να εξερευνήσεις κάθε της σπιθαμή για να ανακαλύψεις κρυμμένα μυστικά που έχουν μένει θαμμένα στους αιώνες. Από την μια παραδοσιακή και από την άλλη μοντέρνα και άνετη αναλόγως της περιοχής.

Είναι μια πόλη γεμάτη εντυπωσιακά τζαμία, μνημεία μουσουλμανικού πολιτισμού και φωτεινά μικρομάγαζα σχεδόν για όλα τα γούστα. Η Κωνσταντινούπολη λόγω τοποθεσίας συνδυάζει έξοχα ευρωπαϊκά αλλά και ασιατικά πολιτισμικά στοιχεία τα οποία δεν αφήνουν κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο.

 

Iστορικά στοιχεία:

Η Κωνσταντινούπολη (ή πόλη) ιδρύθηκε το  658 π.χ. στην θέση του Βυζάντιου, σύμφωνα με ιστορικούς από τον Βυζά (εξού και η ονομασία Βυζάντιον) ο οποίος ήταν  επικεφαλής μεγαρών αποίκων που είχαν αποφασίσει να εγκατασταθούν στην πόλη.

Το 1204 έγινε επιδρομή και λεηλασία της πόλης από Λατίνους σταυροφόρους οι οποίοι κράτησαν την κυριαρχία τους μέχρι το 1261 όπου και ανακτήθηκε από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο, ιδρυτή της δυναστείας των Παλαιολόγων στο Βυζάντιο.

Το 1453 θα μείνει στην Ιστορία ως  η χρονιά άλωσης την πόλης από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Μετά από αυτήν την περίοδο ο τότε Σουλτάνος  Μωαμέθ Β΄ έκδωσε χαρτιά τα οποία επέτρεπαν την μετακίνηση ελληνικών αλλά και οθωμανικών επιμέρους πληθυσμών στην κεντρική πόλη.

‘Οσον άφορα την νεότερη ιστορία της πόλης, το 1908 είχε καταλειφθεί από το Κίνημα Νεοτούρκων. Κατά την περίοδο του Α’ παγκοσμίου πολέμου, το 1923, η πόλη είχε υποστεί βρετανική, γαλλική  και ιταλική κατοχή ενώ την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε άθικτη λόγω της ουδέτερης στάσης της Τουρκίας.

 

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε:

Τον ναό της Αγίας Σοφίας. Το γνωστό σε όλους θρησκευτικό διαμάντι της πόλης, κτισμένο το 360 μ.χ επί βυζαντινής αυτοκρατορίας από τον Κωσταντίνο Β’. Από την οθωμανική περίοδο μέχρι σήμερα, η πόλη αποτελεί τζαμί και μουσείο για τους τουρίστες.

Το μεγάλο παζάρι «Καπαλί τσαρσί». Η μεγαλύτερη αγορά της πόλης από το 1461 με πάνω από 1000 μαγαζιά τα οποία παζαρεύουν τιμές σε παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα προϊόντα.

Το παλάτι «Τοπκαπί Σαραγί». Μεγάλο και εντυπωσιακό παλάτι κτισμένο από τον σουλτάνου Μωάμεθ Β’ όπου και αποτελούσε χώρο κατοικίας του μαζί με γυναίκες τις λεγόμενες «Παλλακίδες» οι οποίες αποτελούσαν το χαρέμι του.

 

Πως θα πάτε:

Η Καστανοπώλη λόγω της κοντινής με την Ελλάδα απόστασης, επιτρέπει τις απευθείας αεροπορικές πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με διάρκεια ταξιδίου 1 και 20 περίπου λεπτά.  Πτήσεις για Κωνσταντινούπολη είναι δυνατές και μέσω ελληνικών νησιών με αεροδρόμιο αλλά σχεδόν όλες γίνονται με ολιγόωρες στάσεις στην Αθήνα με την συνολική ώρα μετάβασης να φτάνει μέχρι και τις 7 ώρες. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την Κωνσταντινούπολη από Ελλάδα με πλοίο σε μια νύχτα.

 

Toπικές Νοστιμιές:

Στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να γευτείτε αυθεντικά πολίτικα εδέσματα με ελληνικές, τούρκικες και αραβικές επιρροές όπως ιμάμ, κεμπάπ, ντόνερ (το τούρκικο/αραβικό αντίστοιχο το ελληνικού γύρου), μελιτζανοσαλάτα, εκμέκ κανταΐφι, τούρκικο λουκούμι και πολλά άλλα.

 

Tι να ψωνίσετε:

Στην Τουρκία και ιδιαίτερα στα μεγάλα παζάρια θα βρείτε πολλά διακοσμητικά χώρου, χαλιά, ναργιλέδες, ρούχα, αξεσουάρ, παπούτσια (τις περισσότερες φορές όμως απομίμηση των αυθεντικών επωνύμων οίκων για αυτό θέλει προσοχή.)

 

Kλίμα:

Το κλίμα της Κωνσταντινούπολης είναι σχετικά ήπιο αλλά με αρκετή υγρασία. Τον χειμώνα η μέση θερμοκρασία πέφτει στους 5 βαθμούς Κελσίου ενώ το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 22 βαθμούς (χαμηλότερη σε σύγκριση με την Ελλάδα κατά 3-4 βαθμούς).

 

Eπιμέρους μνημεία:

Το στενό του Βοσπόρου. Ο διάσημος στενός κόλπος που ενώνει Ευρώπη με Ασία και την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά. Διαθέτει γέφυρες με εκπληκτική θέα καθώς διασχίζετε τις ακτές του.

 

Άθληση/Ψυχαγωγία:

Η Κωνσταντινούπολη φημίζεται περισσότερο για την νυχτερινή της ζωή η οποία συνδυάζει Οριεντάλ με μοντέρνα στοιχεία για όλα τα γούστα. Εάν πάτε άνοιξη ή καλοκαίρι, πολύ καλή επιλογή αποτελεί το ανοιχτό club «Ανγκελίκ» με θέα τον Βόσπορο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close