Ανακαλύψτε τον Νομό Δράμας!

νομος δραμας

Νομός Δράμας – Best tips  

Συμβουλές προς ταξιδιώτες…
Η Δράμα έχει πολύ καλή βραδινή ζωή. Κατά την παραμονή σας στην πόλη περάστε αξέχαστες βραδιές στα στέκια της. Διασκεδάστε στις παραδοσιακές ταβέρνες, με τις ρεμπέτικες κομπανίες να τραγουδούν γνώριμους σκοπούς, ή στα μπαράκια με ελληνική και ξένη μουσική.
Αν είστε λάτρεις του υγρού στοιχείου, μπορείτε να ψαρέψετε στην κοιλάδα του Νέστου, στις τεχνητές λίμνες του, καθώς και στη λίμνη Λευκογείων. Πρόκειται για μια εμπειρία μαγική, αφού εκτός από το αγαπημένο σας χόμπι θα απολαύσετε και τις μοναδικές ομορφιές της υπαίθρου.
Η Δράμα κάθε χρόνο φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους. Αν λοιπόν αγαπάτε τον κινηματογράφο, συνδυάστε την επίσκεψή σας στην πόλη με τη διεξαγωγή του φεστιβάλ.
Σίγουρα θα είναι μια αξιόλογη εμπειρία.
Θέλετε να επισκεφθείτε τα θρησκευτικά μνημεία της Δράμας; Ο νομός διαθέτει πάρα πολλές βυζαντινές εκκλησίες.
Οι περισσότερες απ’ αυτές βρίσκονται στα δυτικά του νομού και συγκεκριμένα στους δήμους Κ. Νευροκοπίου, όπου συναντάμε 15 εκκλησίες, και στο δήμο Προσοτσάνης όπου διασώζονται 9 εκκλησίες.
Δ. Δοξάτου – Εισαγωγή
Δοξάτο: Διαχρονική γοητεία…
Όταν το παρελθόν αρνείται να περάσει στην ιστορία και, κόντρα στο χρόνο, μεταφέρει την αίγλη αλλοτινών εποχών σ’ ένα παρόν που το καλοδέχεται, τότε η πόλη, που του ανοίγει την αγκαλιά της, «ντύνεται» την αρχοντιά του…
Σύντομη γνωριμία…
Η κωμόπολη του Δοξάτου είναι το στολίδι του νομού Δράμας. Ξεχωρίζει γιατί διατηρεί τη λάμψη του παρελθόντος, που αποτυπώνεται στα νεοκλασικά κτίριά του.
Μια βόλτα στους δρόμους της πόλης γεμίζει τον επισκέπτη της περιοχής με εικόνες μοναδικές και τον ταξιδεύει στα χρόνια του ρομαντισμού. Στο Δοξάτο βρίσκεται και η έδρα του ομώνυμου δήμου, ο οποίος καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα του νομού.
Διαμέρισμα Δράμας
Η πρωτεύουσα του Νομού, η Δράμα, είναι μια όμορφη, ζεστή και φιλόξενη πόλη με κίνηση, ζωντάνια και εκξπλήξεις. Γνωρίστε την!
Σύντομη γνωριμία
Κάτω από τους πρόποδες του Φαλακρού όρους, μια όμορφη πόλη σας καλεί να την απολαύσετε. Η Δράμα βρίσκεται 154 χλμ Ανατολικά της Θεσσαλονίκης και 40 χιλιόμετρα βόρεια της Καβάλας.
Η Δράμα προσφέρει αναρίθμητες επιλογές στον επισκέπτη.
Επιλογές που έχουν να κάνουν τόσο με ειδυλλιακές τοποθεσίες όσο και με αξιοθέατα πολιτισμικού ενδιαφέροντος.Φημισμένη για τα ζεστά και άνετα στέκια της, η Δράμα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις σε θέματα διασκέδασης.
Αγία Βαρβάρα: πηγές και ατμόσφαιρα…
Όσοι έχουν επισκεφθεί την ειδυλλιακή αυτή τοποθεσία στην παλιά πόλη της Δράμας έχουν μείνει έκθαμβοι από τα χιλιάδες χρώματα που ξετυλίγονται μπροστά τους.
Έχουν μείνει έκπληκτοι καθώς ίσως να μη περίμεναν και οι ίδιοι ότι θα συμμετείχαν ποτέ σε ένα τέτοιο φλερτ με τη θεά φύση. Πηγές Αγίας Βαρβάρας…
Ένα μοναδικό πάρκο, πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, που παρά τις ανθρώπινες επεμβάσεις διατήρησε τη φυσική του ταυτότητα και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την πόλη.
Η πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά, οι ξεχωριστοί πεζόδρομοι, οι παιδότοποι, οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης αλλά και η μοναδική υδρόβια πανίδα και χλωρίδα δημιουργούν ένα ξεχωριστό σκηνικό που αποδεικνύει ότι οι σύγχρονες πόλεις δεν είναι μόνο άγχος και πεζή πραγματικότητα…
Κοντά σε όλα αυτά, οι παλιές καπναποθήκες της εποχής του Μεσοπολέμου και οι νερόμυλοι έρχονται απλά να προσθέσουν το δικό τους στοιχείο στο φυσικό αυτό σύστημα των 65 στρεμμάτων.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους
Η Δράμα κάθε χρόνο φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους. Αν λοιπόν αγαπάτε τον κινηματογράφο, συνδυάστε την επίσκεψή σας στην πόλη με τη διεξαγωγή του φεστιβάλ.
Σίγουρα θα είναι μια αξιόλογη εμπειρία. Στο χώρο γύρω από το πάρκο Αγ. Βαρβάρας στεγάζονται σήμερα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και η Δημοτική Επιχείρηση Δράμας.
Επιλογές επίσκεψης στην περιοχή
Ο λόφος Κορυλόβου διαθέτει το προνόμιο να βρίσκεται σε ιδανική θέση ώστε να προσφέρει πανοραμική θέα προς την πόλη της Δράμας αλλά και προς τη γύρω από αυτήν πεδιάδα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο από την πλευρά ταξιδεύει τον επισκέπτη του σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Διαθέτει εκθεσιακό χώρο αποτελούμενο από τρεις αίθουσες και παρουσιάζει στοιχεία και φωτογραφικό υλικό από την πόλη της Δράμας καθώς και από κοντινές σε αυτήν περιοχές.
Δ. Καλαμπακίου – Εισαγωγή
Λιτή ομορφιά
Στα πεδινά της Δράμας, εκεί που η περιοχή συνθέτει ένα μοναδικό αγροτικό οικοσύστημα, βρίσκεται το ιστορικό Καλαμπάκι. Όμορφο και γοητευτικό, μας αποκαλύπτεται…
Ιστορικά στοιχεία
Στο Καλαμπάκι βρίσκεται η έδρα του ομώνυμου δήμου, ο οποίος, αν και μικρός σε έκταση, ξεχωρίζει και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για εξορμήσεις χάρη στη φυσική του ομορφιά.
Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού και συνορεύει στα βόρεια με το Δήμο Δράμας. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή του Καλαμπακίου κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων.
Η ζωή και ο πολιτισμός της ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν προϊστορικό οικισμό, κοσμήματα και διάφορα σκεύη που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τον πολιτισμό.
Επίσης, ένας ακόμη προϊστορικός οικισμός βρέθηκε στη θέση Συκιά. Στο Καλαμπάκι βρέθηκε, ακόμα, μια σαρκοφάγος και ένα τμήμα λατινικής επιγραφής που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο.
Δ. Νικηφόρου – Εισαγωγή
Με φυσιογνωμία καθαρά παραδοσιακή…
Μακριά από τις επιρροές της σύγχρονης εποχής και με κατοίκους που σέβονται τις ιστορικές τους καταβολές, ο Νικηφόρος αποτελεί πιστό δείγμα παραδοσιακού οικισμού.
Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το χωριό Νικηφόρος κατοικήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες (1922-1923) που βρήκαν στο έδαφός του στέγη έπειτα από τον ξεριζωμό τους απ’ τα πάτρια εδάφη.
Το χωριό (ημιορεινό, 14 χλμ. από τη Δράμα) αριθμεί σήμερα 300 περίπου κατοίκους.
Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, κάτι που διακρίνεται από τα λίγα αρχοντικά που σώζονται σε αυτό. Eπισκεφθείτε το, αξίζει!
Δ. Παρανεστίου – Εισαγωγή
Γνωριμία με μία από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας, εκεί που η φύση εξακολουθεί να παίζει τα παιχνίδια της.
Σύντομη γνωριμία
Το Παρανέστι, έδρα του ομώνυμου δήμου, βρίσκεται στο 40ό χλμ. του οδικού άξονα Δράμας-Ξάνθης.
Οφείλει την ονομασία του στη θέση του, που βρίσκεται δίπλα στις όχθες του ποταμού Νέστου, και αποτελεί την αφετηρία για την είσοδο στην παρανέστια γη.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής είναι η πολύ πλούσια βλάστηση, που σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά, τα παλιά πετρόκτιστα γεφύρια, τα απομεινάρια παλαιών εκκλησιών αλλά και τη σπάνια πανίδα, χαρίζει μοναδικής ομορφιάς τοπία που γοητεύουν αφάνταστα τον επισκέπτη τους.
Η παρανέστια γη
Πριν από κάθε απόπειρα περιήγησης στην παρανέστια γη, απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο τοπικό δασονομείο, τις δημοτικές ή και τις αστυνομικές αρχές για μια προηγούμενη ενημέρωση σχετικά με το περιβάλλον που θα επισκεφθείτε.
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα κατά μήκος της διαδρομής είναι ο Καταρράκτης του Τραχωνίου –ο πιο εντυπωσιακός ολόκληρης της περιοχής–, το Αρκουδόρεμα, γνωστό και για τις πέστροφες που έχει και το Μεγάλο Λεπίδι, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής.
Η συνέχεια της πορείας θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και να θυμάστε ότι πρέπει να επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο, καθώς οι υπόλοιποι οδηγούν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Μουσεία Νομού Δράμας
Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
: Δράμα, Τηλ:2521031365
Εκκλησιαστικό Μουσείο Δράμας
: Τηλ:2521032362
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου
: Παρανέστι, Τηλ:2524022127, 22333
Σπήλαιο Αγγίτη
: Τηλ:2522022170
Ν. Δράμας – Top 10
Μη χάσετε τις 10 καλύτερες προτάσεις!
Αν πάτε στη Δράμα, ακολουθείστε τις 10 top προτάσεις για να περάσετε αξέχαστες στιγμές…
1. Σεργιανίστε στα σοκάκια της Δράμας. Μέσα στη σύγχρονη πόλη θα ανακαλύψετε κάποιες γειτονιές που αντιστέκονται στο χρόνο και στην εξέλιξη και διατηρούν την παραδοσιακή τους ταυτότητα.
2. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Φιλοξενεί εκθέματα που χρονολογούνται από τη μέση παλαιολιθική εποχή έως τους νεότερους χρόνους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναπαράσταση μιας νεολιθικής κατοικίας, με εργαλεία και λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή των προϊστορικών ανθρώπων.
3. Αν είστε λάτρεις του σκι, επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.700 περίπου μέτρων, στο όρος Φαλακρό, το οποίο, αντίθετα απ’ ό,τι δηλώνει το όνομά του, διακρίνεται για την πυκνή βλάστηση και για τα σπάνια αγριολούλουδα που φυτρώνουν στις πλαγιές του.
4. Γνωρίστε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σπήλαιο της Ελλάδας, το σπήλαιο Μααρά. Στα τμήματά που μπορείτε να επισκεφθείτε ξεχωρίζουν οι ποικιλόχρωμοι και ποικιλόσχημοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως απολιθώματα οστών μεγάλων θηλαστικών που χρονολογούνται πριν από 30.000 χρόνια.
5. Οι ιαματικές πηγές Θερμιών γίνονται πόλος έλξης για τους ανθρώπους που αναζητούν την ίαση. Το νερό που αναβλύζει από τις πηγές διατηρεί σταθερά τη θερμοκρασία των 50° C. Εκτός από το ότι είναι θειούχο, ειδικοί επιστήμονες έχουν αποφανθεί θετικά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
6. Επισκεφθείτε τη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας. Χαρακτηριστικό της, οι πηγές με τα γάργαρα τρεχούμενα νερά, τα οποία έχουν συμβάλει στην ανάδειξη της περιοχής σ’ έναν πρότυπο χώρο αναψυχής.
7. Μια βόλτα στο μαγευτικό Δοξάτο θα σας ταξιδέψει σε περασμένες εποχές. Η κωμόπολη του Δοξάτου διατηρεί τη λάμψη του παρελθόντος. Ένα παρελθόν ένδοξο που αποτυπώνεται στα 25 περίπου νεοκλασικά κτίρια που χτίστηκαν την περίοδο 1924-29. Η οικονομική ευμάρεια και το γούστο των κατοίκων του Δοξάτου συνδυάζονται με τις επιρροές από τον ευρωπαϊκό χώρο.
8. Οι φυσιολατρικές διαδρομές δεν έχουν τέλος στη Δράμα. Επισκεφθείτε τις πηγές Κεφαλαρίου και θαυμάστε το σπάνιο φυσικό κάλλος της περιοχής. Οι πηγές και τα ορμητικά νερά τους κάνουν έντονη την υδάτινη παρουσία τους, σε έναν τόπο όπου σαφώς ευνοείται η ανάπτυξη μιας πλούσιας βλάστησης.
9. Ομορφιά χωρίς τέλος. Το δάσος Φρακτού προσφέρεται για ώρες απόλυτης γαλήνης στην καταπράσινη φύση. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ορεινά οικοσυστήματα με την εμφάνιση σ’ αυτό όλων σχεδόν των ειδών πανίδας και χλωρίδας που ζουν στα ελληνικά βουνά. Χαρακτηριστικό του είναι η ύπαρξη του «Παρθένου Δάσους» που είναι το μοναδικό της χώρας και θεωρείται από τα σπουδαιότερα του είδους του στην Ευρώπη.
10. Επισκεφθείτε το χωριό Καλαμπάκι, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν προϊστορικό οικισμό καθώς και πολλά άλλα σημαντικά ευρήματα που φανερώνουν ότι η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close